Sexliniens brevkasse

Velkommen til brevkassen

Stiller du et spørgsmål i brevkassen, skal du regne med at få svar om 7-10 dage. Skal du bruge et svar hurtigere, kan du ringe på 70 20 22 66 eller du kan chatte med os, når Sexliniens telefon eller chat holder åbent.

Brevkassen besvarer IKKE opgavespørgsmål - prøv i stedet at læse om at skrive opgave her.

Anonym rådgivning

Du er anonym, når du stiller spørgsmål til os. Også selvom vi beder om nogle informationer om dit køn, din alder og hvor i landet, du ringer eller skriver fra.

I brevkassen vil mange andre mennesker kunne læse dit spørgsmål og vores svar, men vi sørger for, at du ikke bliver genkendt, hvis du kommer til at skrive dit navn eller andet, der klart kan vise, hvem du er..

Hvordan finder jeg mit svar?

.Du kan søge efter vores svar på dit spørgsmål i boksen 'Find dit eget spørgsmål' ude til højre. Du kan også lede efter vores svar på andres spørgsmål ved at skrive et søgeord i den anden boks 'Læs andres spørgsmål'.

Vil du gerne læse i de seneste svar fra Sexliniens rådgivere, kan du vælge et emne i bjælken herunder og få vist de sidste 15 spørgsmål i hver af brevkassens 10 emne-kategorier.

 

Seneste spørgsmål om emnet
(118520)

Hvordan ved jeg om jeg er transperson?

Spørgsmål:

Jeg er 23 år og er i en kvindekrop, men det sidste lange stykke tid, er jeg begyndt at være i tvivl, om jeg egentlig er transkønnet. Tænker jeg tilbage på min barndom/teenageår, så har jeg altid haft et dårligt forhold til min krop, mit navn og at blive kaldt hun/hende, men det er blevet meget være det seneste års tid. Inderst inde bliver jeg enormt glad, hvis folk i det offentlige, kalder mig han/ham. Jeg ved ikke hvad jeg skal gøre for at blive sikker på, om jeg er transkønnet, eller om det bare er noget jeg bilder mig ind. Håber i kan hjælpe og rådgive mig :-)

Svar:

Hej med dig.

Tak for at dele dine tanker og overvejelser om dit køn. Det kan være mange store ting at gå rundt med alene, så hvor er det godt at du rækker ud med dit spørgsmål til os.
Du skriver, at du ikke ved, hvad du skal gøre for at blive "sikker" på om du er transkønnet, eller om det er noget, du bilder dig ind. For rigtig mange er køn og kønsidentitet en stor, kompleks og flydende størrelse, som kan skifte og ændre sig gennem livet. Det behøver altså slet ikke være noget, du bilder dig ind, men kan måske i stedet være komplekse følelser, der fylder i dig og som er helt reelle for dig at have? 

At være transperson er et paraplybegreb for personer, som bryder med samfundets normer og forestillinger om køn.Transpersoner identificerer sig altså ikke med det køn, som de fik tildelt med fødslen. Derfor er der rigtig mange måder at være transperson på og alle mennesker bestemmer selv deres kønsidentitet og gør den på forskellige måder. For nogle er det "nok" at klæde sig i bestemt tøj, andre får fjernet deres bryster eller kommer på hormoner, mens andre f.eks. bruger andre pronominer. Derfor er det også forskelligt, hvordan man mærker og ved, at man er transperson. Det er altså kun dig, som kan mærke, hvilket køn du identificerer dig som og hvordan du vil gøre dit køn. Og der er intet, som er mere rigtigt end andet.
Du skriver, at dine tanker om at være transperson er blevet værre det seneste års tid. Er der noget bestemt, som har ændret sig eller sket det sidste års tid, som har gjort at du har det sådan?

Du nævner også, at du bl.a. længe har haft et dårligt forhold til at blive omtalt som hun/hende og at du har et dårligt forhold til din krop. Har du hørt om det, der hedder dysfori? Nogle transpersoner oplever at have det dårligt med ens krop eller hvordan andre ser én pga. uoverensstemmelsen mellem det køn, man tildeles ved fødslen og det køn, man identificerer sig som. Det kan give en følelse af stærkt ubehag, som kaldes for dysfori. Dysfori kan både opleves kropsligt, fordi kroppen føles fremmed og forkert.
Det kan også være psykisk, fordi man oplever andre mennesker ikke behandler én, som den man er. Følelsen kan f.eks. forstærkes, når man tiltales som "hun/hende" men måske identificerer sig som "han/ham". For dem, som oplever dysfori kan det hjælpe at tale med andre, som kan genkende de følelser. Ud fra de ting, du skriver, lyder det til at det vil være rigtig rart for dig at tale med andre, som kan genkende dine oplevelser med dit køn. Det kan nemlig være rigtig rart at tale med andre, som man kan spejle sig. Vi kan anbefale dig at tage kontakt til LGBT+ Danmarks rådgivningstilbud, som taler med rigtig mange, som står i samme situation som dig. De er rigtig gode at tale med, og de kan også anbefale dig bestemte facebook-grupper for transpersoner og queer-personer, som du kan tjekke ud. De kan også anbefale dig lokale lgbt+ steder, som måske er tæt på, hvor du bor. LGBT+ Danmark har også et gruppeforløb "Transit" for personer, der har tanker og overvejelser om sin kønsidentitet. Det kan du læse mere om her. 

Du er selvfølgelig også altid velkommen til at skrive eller ringe til os igen for en uddybende samtale eller hvis du har andre spørgsmål. Vi har åbent alle hverdage mellem kl.15 og 19 på tlf: 70 20 22 66.

Hilsen Sexlinien
xx133

Hvad synes du?
Vi vil rigtig gerne vide, hvad du synes om at få svaret og hvordan du synes om at bruge brevkassen – OG du får chancen for at vinde to biografbilletter!
Du kan fortælle os din mening ved at besvare et kort spørgeskema her. Det kan besvares på cirka fem minutter. Du kan læse mere om evalueringen af brevkassen her.
 
Andet på _ år